Pomerančový a jablečný sirup ...
... domácí výroby. Sirupy dělám už asi 4 roky a žádné už ani nekupuji. Je to jednoduché a jsou výborné bez éček, umělých sladidel a hlavně víte co si do nich dáváte. Experimentuji s ovoce, bylinkami i kořením. Určitě se do nich také pusťte, ale pozor, kupované už vám nebudou chutnat.
Tak a teď recepty:
POMERANČOVÝ SIRUP
Na pomerančový sirup jsem použila 5 středních pomerančů, vodu, cukr, skořici a citronovou šťávu. Pomeranče jsem odšťavnila na šnekovém odšťavňovači.Šťávu nalila do hrnce, bylo jí 0,5 litru a do jednoho litru doplnila převařenou vodou a přidala jsem 1,5 cukru takže celkem bylo v hrnci 2 litry sirupu, který vznikne až provařením a rozpuštěním veškerého cukru. Přidala jsem mletou skořici a
2 dcl citronové šťávy. Přivedla k varu a sbírala pěnu. Horký sirup jsem nalila do čistě vymytých a vysterilovaných lahví na 80 stupňů na 20 minut v troubě a sirup byl hotový.
JABLEČNÝ SIRUP
Na jablečný sirup jsem použila 9 červených jablek střední velikosti, vodu, cukr, skořici a citronovou šťávu. Jablka jsem odšťavnila na šnekovém odšťavňovači.Šťávu nalila do hrnce, byl jí 1 litr a doplnila 1 litrem převařené vody a přidala jsem 2kg cukru takže celkem bylo v hrnci 3 litry sirupu, který vznikne až provařením a rozpuštěním veškerého cukru. Přidala jsem mletou skořici a
3 dcl citronové šťávy. Přivedla k varu a sbírala pěnu. Horký sirup jsem nalila do čistě vymytých a vysterilovaných lahví na 80 stupňů na 20 minut v troubě a sirup byl hotový.
A čistá kůra na nasušení, zužitkujete i vrchní vrstvu pomerančů. Usušenou budu používat do čajových směsí.
Komentáře