Domácí sirup z ovoce a zeleniny ...

Znáte to, koupíte spousty ovoce a zeleniny, aby měla rodina dostatek vitamínů. Ze začátku mizí rychlostí blesku, ale za chvíli se všechno přejí a zůstává a nakonec skončí v kompostu. Tak jsem se deska pustila do zpracování pomerančů a mrkví co zůstali a nikdo si jich už ani nevšiml.

Pomerančový sirup s mrkví

4 velké pomeranče
2 velké mrkve
1 citrón
třtinový cukr
vanilkový cukr
kyselina citronová



Ovoce a zeleninu jsem odšťavnila v odštavňovači, šťávu dala do hrnce. Přidala 0,5 litru vody, 1 kg cukru, 1 polévkovou lžíci vanilkového cukru a 1 lžičku kyseliny citronové pro konzervaci. Provařila a postupně lžící sbírala pěnu, která se tvoří při varu. Mrkev udělá krásnou barvu, ale stačí vždy jen malé množství, aby nebyla moc mrkvová. Tento poměr 4:2 je super, mrkev není cítit i když jí mám ráda nesmí jí být moc. Ještě horké nalila do sklenic a uzavřela. Z toho množství je cca 1l výborného domácího sirupu. Co dělám domácí šťávy, už nám kupované vůbec nechutnají, jsou takové umělé. Domácí mají výbornou chuť a víte, že je v ním opravdu ovoce ne esence a žádná Éčka. 



Komentáře

Feu-Follet píše…
sirup vypadá opravdu lákavě, přiznám se že jste mně navnadila :-) zkusím ho také, díky za tip :-) krásné zimní dny !

Oblíbené příspěvky