Jak se to dělá ...

... ptáte se. Pro ty, kteří propadly betonu a betonovým dekoracím napíši jak to dělám já. Nejsem super odborník, něco už jsem vychytala a tak se ráda podělím s návodem "jak na to".

Nejdříve si najděte vhodné formy, já používám různé plastové nádoby jako třeba kuchyňské mísy, obaly od zmrzliny, jogurtu, mléka a tak podobně. Pokud dělám mísy, snažím se nají dvě které jsou na průměru třeba cca o 3 cm menší než venkovní mísa a udělaly správnou tloušťku stěny. Když bude širší stěna nevadí. Mísy venkovní vytřu stolním olejem uvnitř a vnitřní mísu zase z venku, prostě plocha, která bude ve styku s betonem, aby byla vytřená. Pokud by jste to neudělali, nešel by vám beton potom z formy ven.




Připravím si kameny, nebo něco podobného co má větší váhu na zatížení vnitřní formy, aby se krásně vytvarovala a nevyjížděla ven. Já používám kameny, které mám kolem celého domu.

Pak si připravím suchou betonovou směs. Já kupuji hotové většinou tuto, ale jsou různé, dokonce někdo dělám jen z cementu s přídavkem jemného písku, ale to jsem ještě nezkoušela. 





Betonovou suchou směs promíchám s vodou, vodu vleji do suché směsi tak, aby výsledná konzistence nebyla řídka a zase ani ne hustá suchá. Asi tak jako hustší krupicová kaše.
Naplním venkovní formu cca do necelé poloviny, klepnu formou o desku, aby se vyhnaly bubliny a srovnal se povrch.




Pak vložím vnitřní mísu, zatlačím s ní do betonu tak, aby rovnoměrně vytlačila betonovou směs k okraji a zatížím jí rovnoměrně kameny, aby v míse seděla rovně ne nakřivo.

Takto připravenou zaformovanou mísu nechám minimálně tři dny na pokoji. Nedávejte na sluníčku, beton musí vysychat pomalu ne rychle!, Po třech dnech opatrně vyndám vnitřní formu mísy, a zase nechám alespoň dva dny schnou a až poté opatrně vyjmu i z venkovní formy a dále nechám schnout, dokud beton pořádně nevyschne a barva nebude světle šedá. Když je beton dostatečně proschlý nejdříve horní okraj zabrousím smirkovým papírem nebo smirkovou houbičkou a pak přistoupím k impregnaci, aby tolik nenatahoval vodu, pokud budete používat třeba jako květináč. Impregnace slouží i k tomu, aby povrch neprášil.
Takže povrch betonu dostatečně ometu štětcem a pak natírám 2x impregnací. Já používám tuto. Když jedna vrstva zaschne, natřu podruhé. Jak jsou suché můžete začít používat. Mějte na paměti, že betonu je dostatečně pevný po 28 dnech jako klasický beton.


Vaší práci zdar a konečný výsledek vypadá asi takto:



 A ještě na závěr chci dodat, že beton se dá samozřejmě malovat nebo jinak upravovat. Já používám interiérové barvy na malování stěn. Dají se koupit vzorečky. Já používám třeba REMAL vinyl mat, je sametově matný, omyvatelný, extrémně kryvý.

Komentáře

Ilona Ř. píše…
Blani,
návod sice krok po kroku, ale já si raději přijedu pro tu tvojí ;-)Zrovna v sobotu jsme měli neplánovaně kvůli objížďce cestu přes Hradec.
V týdnu to, ale vůbec po práci nedáváme :-o
Vám se zase nehodí víkendy?
Dagmar G. píše…
Krása, krása. Kamufláž se Ti velice povedla. Je přímo umělecká. dg
Helena Davidová píše…
Tak tohle je konečně jasný a srozumitelný návod, jak na beton. Moc děkuji!
Musím pochválit i moc krásné výrobky! Super práce!
Blaniko, přeji hezké odpoledne a děkuji, Helena
Blanka M. píše…
Helenko moc Vám děkuji, jsem ráda, zda návod je srozumitelný, teď už jen tvořit. Děkuji i za pochvalu, baví mě toho spousty jen toho času tolika není. Krásný večer Blanka

Oblíbené příspěvky