Klasické domácí housky ...

... jsem dělala po dlouhé době a bylo výtečné. Protože jste se mě ptaly na recept, tak vkládám jsou opravdu jednoduché.

Na těsto potřebujete:
500 g hladké mouky
1 pytlíček sušených kvasnic
80 ml mléka
1 lžička cukru
200 ml vodu 2 lžičky soli
60g rozpuštěného másla nebo sádla
něco na posypání - hrubozrnná sůl, kmín, sezam, mák ...


Postup:

Nejdříve si připravíme kvásek, do vlažného mléka vsypeme lžičku cukru a droždí. Nechám na teplém místě vzejít kvásek. Pak si připravím mouku, sůl, rozpuštěné máslo a do směsi přidám vzešlý kvásek, dám do robota a na nízké otáčky začínám míchat a přitom přilívám vodu. Jak se voda zapracuje, zvýším rychlost a cca 2 minuty hnětu v robotu. Do mísy vysypané moukou přemístím těsto pomocí stěrky to jde dobře. Povrch lehce zapráším hladkou moukou, přikryji igelitem a dám na opravdu teplé místo. Nechám kynou a jednou cca za 20 minut přeložím těsto tzv. utužím. Až se těsto zvětší více jak dvojnásobně, vyklopím na pomoučený vál, lehce propracuji a nakrájím cca 12 stejných dílků. Z těch vytvaruji kuličku, udělám z ní placku a nakrojím, nebo tvořítkem udělám žebrování jako na housce.
Nechám asi 10 minut kynout na plechu a než půjdou do trouby rozprašovačem postříkám vodou a posypu čím máte rádi.
Pečou se na 230 stupňů ve vyhřáté troubě 10 minut. Na pekáč dávám pečící papír a na něj houstičky. Když je vložím do do trouby, do spodního pekáčku naliji vodu, aby se utvořila pára. Po 10 minutách snížím teplotu na 180 stupňů a peču ještě 20 minut.

Hotové nechám vychladnout na plechu.



Dobrou chuť.

Komentáře

Oblíbené příspěvky