Šípkový sirup ...

... jsem vyzkoušela letos poprvé. Chtěla jsem jej dělat šetrnou metodou bez vaření, aby zůstal vitamín C v co největším množství v sirupu. A jak jsem ho dělala?

POSTUP:
Na 1 kg šípů jsem použila 1,5 l vody a 1 kg cukru a kyselinu citronovou.

Šípky jsem podrtila a zalila studenou převařenou vodou a nechala do druhého dne odstát. Druhý den jsem scedila přes plátýnko, přidala cukr a kyselinu citronovou a ohřívala cca na 40 stupňů, aby se rozpustil cukr. Teplé jsem nalila do vypařených sklenic, zavíčkovala a dala do chladu. Jsem zvědavá jak dlouho vydrží, když neprošly varem ani sterilizací. Spoléhám na cukr a kyselinu citronovou.

Sirup je výtečný do čaje.






Komentáře

Oblíbené příspěvky