Ekologická domácnost ...

... to je jedno z předsevzetí pro letošní rok, které jsem si dala. Už na nákup nosím s sebou v kabelce látkovou nákupní tašku, nekupujeme plastové lahve s minerálkami, máme doma sifonovou lahev a s přídavkem domácí šťávy nebo jen vymačkané šťávy z ovoce, máte hnedka minerálku hotovou.
Nakoupila jsem si tyto krásné kartáče na nádobí a používám látkové hadříky s froté na mytí nádobí, které se dají prát. Používám eko jar na nádobí nebo si vyrábím domácí odmašťovač, používám sodu, ocet a kyselinu citronovou.
Jde to, jen jsme se to odnaučily a musíme se tomu znovu naučit. Na jednu stranu, že se dá vše koupit a jednoduše a lacino, přestaly jsem přemýšlet co je dobré pro přírodu a pro nás. Zamyslete se prosím co můžete změnit ať je ten náš svět o kousek hezčí a hlavně čistší, ať máme co předat našim dětem.






Komentáře

Ilona Ř. píše…
Blani, také se snažím šetřit přírodu! Třídíme.Místo aviváže používám ocet s vodou, tašky plastové nepoužívám, sáčky si už konečně musím ušít a v bezobalovém obchodě snad už konečně budu mít štěstí,že budou mít otevřeno.
Blanka M. píše…
Ilonko šikulka. Také se snažím třídit, na nákup mám ušité tašky, igelitky neberu, balenou vodu nekupuji. Už si dělám prášek na praní i tablety do myčky a další přijde. Mám spousty chytrých knížek, jak žít bez odpadu a tak se je pomalu snažím zavádět doma do praxe. Chvilku to dá, nějak jsme se to všichni odnaučili, ale když si vzpomenu na babičku, tak ta popelnici neměla a nepamatuji se, že bychom kdy šly z košem na odpadky. Zbytky z kuchyně šly na kompost nebo zvířátkům, papír do krabice na zátop do kamen, plasty teda nebyly, protože dříve se do nich moc nebalilo a potraviny většinou si vypěstovala, takže to bylo trochu jednoduší. A prala s nastrouhaným mýdlem, aviváž bylo povětří na kterém se sušilo. Byl mnohem jednodušší život. A takových krámů, co si dneska nashromáždíme doma nebylo, šetřila se každá koruna. Ale bylo víc času si povídat i když to bylo při práci. Ráda na víkendy u babičky z dědou vzpomínám, jezdily jsme tam každý víkend, protože naši stavěli barák a tak nás teta brala tam a bylo to báječné!!!!

Oblíbené příspěvky