sobota 27. října 2018

Pickles - krátce kvašená zelenina ...

... také milujete před zimou mít pořádně nacpanou spižírnu dobrotami a vitamíny? Já ano. Zavařuji, suším, dělám šťávy a teďka přišla řada i na kvašenou zeleninu do salátů plnou vitamínů a pro dobré trávení, co ke zdravému stravování patří. Čím dál více chápu naše babičky, že i když toho neměly moc, tak ze své zahrady vytěžily maximum, aby nakrmily rodinu. Měly to mnohem těžší než my dneska, ale byly určitě spokojenější a šťastnější než my s vyplazeným jazykem na vestě. Takhle už žít opravdu nechci, chci si užívat každé chvilky se svými blízkými, radovat se třeba i z dobrého jídla nebo že ráno vyšlo sluníčko, že je krásně barvené listí ... je tolik krásy kolem nás a nějak jí ani v tom spěchu nevnímáme a měli bychom.

Takže to bylo jenom mé zamyšlení a teď ke kvašené zelenině. 

Potřebujeme:
drobně nakrájenou zeleninu, já použila cibuli, bílé a červené zelí a mrkev
koření celý kmín a himalájskou sůl s islandským lišejníkem ať je to ještě více zdravé.

Postup:
nakrájenou zeleninu ve velké míse smíchám s kmínem a solí, sůl přidávám postupně, někde píšou hodně soli a nechutnalo mi to bylo to moc slané. Míchám rukama a zeleninu přitom mačkám, aby začala uvolňovat šťávu. Pak napěchuji do keramického hrnečku na pickles. Zaklopím pokličkou co mačká celou směs a přiklopím pokličkou, přes kterou jde gumička, která zajišťuje tlak na tu spodní pokličku a je to. Po 5 dnech na teplém místě, ale ne na sluníčku, teplota cca 20 stupňů, je pickles hotové, přendejte do sklenice a uložte v chladničce a hurá můžete mlsat.















2 komentáře:

Ilona Ř. řekl(a)...

Blani,lituji,že jsem si ten modrý pickles v květnu v Olomouci nekoupila:-(

Blanka M. řekl(a)...

Ilonko já jsem si ho objednala z fleru, mají tam krásné tak se podívej.

Připravuji osazovací plány záhonů ...

... abych jak přijde čas, věděla kam co dám. Už mám první dva záhony podle zásady "dobrý soused". Rostliny, které si navzájem vyh...