Zlatobýl obecný ...

... nádherná rostlina, která láká spousty včeliček na zahradu. Květy krásně medově voní, a jak jsem ji letos pořídila na zahradu. Je to krásná vysoká rostlina, a dělá pěkný stín ostatním květinám. Rozšířila jsem touto bylinou svoji přírodní lékárnu.




Zdravotní účinky této rostliny:
( zdroj článku z www.bylinkovo.cz)

Léčivé a kosmetické účinky zlatobýlu obecného

Zlatobýl obecný je oblíbenou součástí přírodní medicíny. Díky přítomnosti řady účinných látek totiž dokáže lidem pomoci s mnoha neduhy. Především se ale osvědčil jako součást čajů, které působí pozitivně na ledviny a močový měchýř, neboť rozpouští ledvinové kameny a má dezinfekční a močopudné účinky. Kladný vliv má rovněž při střevních problémech, a to např. při krvácení anebo průjmech. S pomocí zlatobýlu obecného je léčena také ateroskleróza a stařecká demence.
  • Čaj ze zlatobýlu obecného: zhruba jede půl čajové lžičky usušené kvetoucí natě smícháte se čtvrt litrem studené vody. Uvaříte a necháte cca dvě minuty luhovat. Denní dávka by přitom neměla překročit tři šálky.
Co se týče zevního použití, celík je využíván jako obklad, anebo se z něj vyrábí mast. Umí totiž urychlit hojení nejrůznějších poranění a ekzémů. Kromě toho nachází uplatnění při kožních problémech a používá se i v gynekologii při výplachu vagíny. Nálev ze zlatobýlu obecného navíc slouží k omývání obličeje, neboť působí pozitivně rovněž na mastnou pokožku. Zároveň má i další obdobné účinky (např. na ochablou pleť), takže nachází uplatnění i v kosmetice.
Kontraindikace: jak už jsme zmínili výše, denně byste neměli pít více než tři šálky čaje z celíku, neboť ledviny by mohly být stimulovány až přespříliš. Kromě toho jej neužívejte déle jak dva měsíce.


Komentáře

Oblíbené příspěvky