Černá čočka ...

Tak už jsem také černou čočku vyzkoušela a opravdu je pravda co se píše. Dát si k jídlu čočku, tak člověk musí vyrazit ven, aby neudusil rodinu. Tato ale opravdu nenadýmá a je chuťově výborná. Zkusila jsem z ní studený salát dle svého nápadu a tak Vám vkládám recept ať můžete vyzkoušet.

Budete potřebovat:
černou čočku, červenou papriku, cibuli, sterilované bílé fazole, zakysaná smetana, majolka, sůl a pepř.
Černou čočku uvařte ve slané vodě dle návodu na sáčku, já použila půlku sáčku, uvařenou propláchnutou a scezenou čočku smíchejte s 1 plechovkou sterilovaných bílých fazolí  ve slaném nálevů. nadrobno nakrájenou drobnou cibulí, červenou paprikou nakrájenou na kostičky. Osolte, opepřete a přidejte dvě lžíce zakysané smetany a lžíci majolky. Vše promíchejte a nechte tak hodinku odležet v lednici. Jezte buď samotné nebo s čerstvým pečivem. Je opravdu výborný!!!
... a něco o ní...
(zdroj:www.womanonly.cz)
Černá čočka patří mezi potraviny s vysokou nutriční hodnotou. Na 100 g má dvojnásobné množství bílkovin (24 g) než třeba tofu (10 g). Obsahuje také spoustu vlákniny – 100 g čočky pokryje poloviční denní doporučenou dávku vlákniny! Její černý pigment obsahuje vysoké množství antioxidantů, podobně jako borůvky či ostružiny. Je také dobrým zdrojem vitamínů B a minerálů (například železa a hořčíku).
Bílkoviny obsažené v černé čočce jsou důležité pro růst a obnovu organismu. Vláknina snižuje cholesterol a vyrovnává hladinu cukru v krvi, čímž zamezuje výkyvům glykémie po jídle. Škroby obsažené v čočce (i jiných luštěninách) se díky obsahu vlákniny vstřebávají pomalu, a umožňují tak rovnoměrné uvolňování glukózy do krve. To je důležité zejména pro diabetiky, ale také pro kohokoliv, kdo se snaží zhubnout.
Antioxidanty obsažené v černé čočce chrání buňky před volnými radikály. Hrají tak roli v prevenci kardiovaskulárních onemocnění a některých druhů rakoviny a před stárnutím obecně. Navíc se jedná o bezlepkovou potravinu.




Komentáře

Oblíbené příspěvky