Pampeliškový med ...

Tak vás zase všechny zdravím po krátké odmlce. Jaro je již v plném proudu a tak jsem v sobotu než jsme osekali zahradu nasbírala pampeliškové květy, abych také vyzkoušela domácí pampeliškový med. Má nádhernou barvu a hřeje u srdce, protože je vlastnoručně vyrobený s nasbíraných pampelišek.










A takhle to dopadlo ...

Tady ještě přikládám recept jak na něj, to podle autorky Jany Bucharové a trochu upravený podle mého gusta:


Potřebujeme
  • 400 velkých, plně rozvinutých květů pampelišky
  • 1,5 litru vody
  • 1,5 kg cukru
  • 2 citróny
  • čerstvou meduňku  cca 10 větších lístků
Postup
  1. Květy opraných pampelišek nasypeme do hrnce a zalijeme 1,5litrem vody.
  2. Přivedeme k varu a povaříme cca 10 minut.
  3. Přidáme na kousky nakrájené citróny, meduňkové lístky a odvar necháme den vyluhovat.
  4. Druhý den odvar přecedíme přes plátýnko (já použila záclonu), z květů,citrónů a bylinek vymačkáme co nejvíce šťávy a přidáme cukr.
  5. Scezenou šťávu znovu povaříme, a to cca hodinu, podle toho, jak hustý a zkaramelizovaný sirup si přejeme získat. Občas jej promícháme vařečkou a hustotu zkoušíme na malém, vychladlém vzorku.
  6. Horký pampeliškový med nalijeme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru, aby se víčka dobře chytla.
PŘEJI DOBROU CHUŤ!!!

Komentáře

Oblíbené příspěvky