Pampeliškový med ...
Tak vás zase všechny zdravím po krátké odmlce. Jaro je již v plném proudu a tak jsem v sobotu než jsme osekali zahradu nasbírala pampeliškové květy, abych také vyzkoušela domácí pampeliškový med. Má nádhernou barvu a hřeje u srdce, protože je vlastnoručně vyrobený s nasbíraných pampelišek.
Potřebujeme
A takhle to dopadlo ...
Tady ještě přikládám recept jak na něj, to podle autorky Jany Bucharové a trochu upravený podle mého gusta:
- 400 velkých, plně rozvinutých květů pampelišky
- 1,5 litru vody
- 1,5 kg cukru
- 2 citróny
- čerstvou meduňku cca 10 větších lístků
- Květy opraných pampelišek nasypeme do hrnce a zalijeme 1,5litrem vody.
- Přivedeme k varu a povaříme cca 10 minut.
- Přidáme na kousky nakrájené citróny, meduňkové lístky a odvar necháme den vyluhovat.
- Druhý den odvar přecedíme přes plátýnko (já použila záclonu), z květů,citrónů a bylinek vymačkáme co nejvíce šťávy a přidáme cukr.
- Scezenou šťávu znovu povaříme, a to cca hodinu, podle toho, jak hustý a zkaramelizovaný sirup si přejeme získat. Občas jej promícháme vařečkou a hustotu zkoušíme na malém, vychladlém vzorku.
- Horký pampeliškový med nalijeme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru, aby se víčka dobře chytla.
PŘEJI DOBROU CHUŤ!!!
Komentáře